Mangler I en vurdering af jeres træers sundhed?
Vi kommer gerne ud og laver en risikovurdering af jeres træ, og vi finder sammen med jer ud af, hvilke tiltag der bør tages.
Spørgsmål & svar
"Hvis jeg selv vil fælde mit træ, hvilke ting skal
jeg så være opmærksom på?"
Før fældning er der visse ting du skal overveje!
Personlig sikkerhed, påpasselighed og nøjagtighed er af største vigtighed for at opnå de bedste resultater. Unøjagtighed og tilfældigheder øger også faren for dit eget liv.
Det første du skal ha´, er udstyr der er i tip top stand. Du skal have et par godkendte skærebukser til beskyttelse af dine ben. Skærebukserne har lange fibre, som kan stoppe kæden på saven, hvis du ved et uheld skulle ramme benene. Skærebukserne skal være intakte og uden fiberudtræk. Et par godkendte bukser koster normalt omkring 800 - 1000 kr., og det må siges, at være billigt for at beholde sine ben.
Det er også en god ide at have godkendt fodtøj med indlagt stålsnude og skæreindlæg. En hjelm med visir og høreværn er også et "must". Du vil aldrig se en seriøs skovarbejder eller træplejer uden disse ting.
Kædesaven skal være i god stand, og med en fungerende kædebremse. Kæden skal være skarp. Det er farligt, hvis den er sløv. Man kan købe flere forskellige fileværktøjer til at opnå en korrekt filet kæde.
Fældningen kræver at du tager højde for forskellige faktorer:
- Faldretning
- Tilbagetogsvej
- Kronehæng
- Råd
- Vindretning
- Løse grene
- Publikum
- Træsort
Når træet begynder at falde, skal du gå skråt tilbage fra stødet væk fra faldretningen, helt op til 10 -15 meter ved store træer, og du skal altid se op. På forhånd skal kvas og lignende være ryddet af vejen, så en eventuel flugtvej er sikker og nem at gå ad.
Husk at du skal ha´ sikret dig, at der ikke kan komme andre ind i fareområdet under fældningen. Brug eventuelt skiltning og afspærring.
Læs instruktionsbogen på netop din sav, så den bliver brugt efter fabrikantens vejledning. Her kan du finde vejledning til eksempelvis opstart at saven kold / varm, og hvordan du undgår et såkaldt "kast". Et kast fra en kædesav er enormt farligt, og hvis du står forkert, kan det få alvorlige konsekvenser.
Det er vigtigt at huske, at vi har den rette uddannelse, og at vi har en forsikring på op til 10 millioner kroner.
Så hvis der er tvivl, er der ingen tvivl. Ring til os!
Venlig hilsen
Jacob E. Schwartz
Indehaver af TREEWORKER.DK
"Kan jeg godt selv beskære mit træ i lav højde. Jeg vil godt have nogle af de nederste grene af, så jeg får mere lys ind. Jeg kan vel bare skære dem af helt plant med stammen?"
Du kan godt selv fjerne nogle grene, men der er flere ting, du skal være opmærksom på. Det er vigtigt at forstå, hvordan træer fungerer.
Træbiologi er læren om de levende processer. For at forstå hvordan og hvorfor træbeskæring udføres, er det nødvendigt at kende til træbiologi.
Dette er et meget stort emne, og kan ikke læres ved kun at læse dette, men vi håber, at det giver et indblik i hvordan træer fungerer, og hvor kompleks dette er.
Grenens fastgørelse til stammen.
Træer gentager den samme vækstproces hvert år. I forår og tidlig sommer er det fortrinsvis grenen, der producerer ved rundt om og under grenens tilhæftning på stammen.
Senere på sommeren vokser stammeved hen over grenveddet. På denne måde låses grenen fast til stammen. Når man skal beskære en gren, er det vigtigt kun at skære i grenveddet, så man ikke skader stammeveddet.
Grenveds forsvarssystem.
Træer har et naturligt forsvarssystem mod angreb af nedbrydende organismer. I denne proces danner det levende væv en biologisk reaktionszone for at modstå spredning af råd ind i træet. Når grene afskæres, skal dette naturlige forsvarssystem efterlades ubeskadiget.
Beskæringssnit.
Der er mange faktorer, der spiller ind, når man skal lave et snit i træet. F.eks må det endelige snit ikke have for stor en diameter i forhold til stammens diameter. Det endelige snit må heller ikke have bark nedløb. Det skal være et rent snit med den rigtige vinkel.
Træer kan danne en grenkrave, hvor grenen vokser ud fra stammen. Det kan variere fra art til art hvor stor grenkraven bliver, men man må ikke skære ned i kraven. Skær i stedet grenen af lige udenfor denne. Det samme gør sig gældende, hvis det er en død gren.
Topkapningssnit er et snit mellem sidegrene. Snittet giver
alvorlige rådproblemer for træet og må ikke benyttes. Vi ser
desværre en del træer i folks haver, som har fået lavet denne type
snit. De er desværre typisk i så dårlig stand, når vi kommer ud, at
der kun kan blive tale om at fælde træet, så det ikke udgør en
trussel.
Træer har normalt ikke fordel af at blive beskåret. Beskæring skal først udføres efter en grundig inspektion af træet. Dette skal inkludere en gennemgang af træets sundhedstilstand, vækstform, stabilitet og struktur. Resultatet af denne inspektion danner grunlag for at udføre en korrekt beskæring.
En bivirkning af beskæring er risikoen for, at der udvikles råd i stammen bag ved snittet. nogle slægter som Aesculus, Betula og Populus har et svagt forsvarssystem, og snittene skal derfor være små. Andre slægter som Platanus, Quercus og Tilia har stærkere forsvarssystemer og tåler derfor et større snit. Træbeskæren skal kende og respektere disse forskelle. (Ovenstående er uddrag fra "Beskæring af træer" udgivet af Dansk Træplejeforening).
Venlig hilsen
Jacob E. Schwartz
indehaver af TREEWORKER.DK
"Vi kunne godt tænke os, at lave en ny legeplads i vores daginstitution. Vi vil gerne ha´ en lille svævebane og lave et område med sandkasse rundt om vores flotte bøgetræ. Hvordan gør vi det bedst og mest sikkert?"
Det er superfedt med naturlegepladser, og børnene elsker det. Det er bare vigtigt, at jeres svævebane bliver lavet rigtigt, så træet ikke bliver slået ihjel, og der ikke sker ulykker. Den normale fejltagelse er, at man bare kører wireren rundt om stammen og strammer til. På den måde kan træet ikke vokse, og træet kan efter et par år ikke pumpe safterne op til grenspidserne. Træet vokser jo i diameteren hvert år, og safterne løber i det yderste af stammen lige under barken. Med andre ord så kvæler man derfor langsomt træet. Det er bedre at bruge nogle specielt tildannede bolte, som man borer igennem stammen og sætter wireren i.
Det er desværre heller ikke en god ide at anlægge en sandkasse rundt om stammen af et træ, da man på den måde trykker rødderne og dermed stresser træet. Anlæg derfor sandkassen væk fra træerne og husk altid at få sikkerhedsbeskåret træerne. Altså få fjernet de døde grene, så de ikke falder ned i hovedet på nogen.
Venlig Hilsen
Jacob E. Schwartz
Indehaver af TREEWORKER.DK